Още миналата година целият Министерски съвет под лидерството на премиера обърнахме

...
</TD
>Още миналата година целият Министерски съвет под лидерството на премиера обърнахме
Коментари Харесай

Шалапатова: Около 300 хил. души не достигат на пазара на труда

Още миналата година целият Министерски съвет под водачеството на премиера обърнахме съществено внимание на въпроса с неналичието на способена работна ръка. Това сподели пред публицисти в Благоевград министърът на труда и обществената политика, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg .

" Установихме, че макар, че в България има положително законодателство, на процедура реализирането му е предизвикателство, както и координацията сред всички институции – Външно министерство, Министерство на вътрешните работи, обществено министерство, министерство на образованието и науката и всички останали, свързани с икономическото развиване. Моята задача като министър е на първо място да дам приоритет на българските жители да бъдат сполучливи на пазара на труда, точно по тази причина влагаме извънредно сериозен запас и по Плана за възобновяване и развиване, и по Програмата за развиване на човешките запаси. Целта е 500 хиляди души да получат безвъзмезден достъп до образования, които са свързани с подготовка, преквалификация и цифрови пълномощия, тъй като това е извънредно значимо. Тоест моят приоритет е първо да бъда сътрудник на хората на българския пазар на труда, в това време мой приоритет е да слушам бизнеса “, сподели още тя.

Министър Шалапатова означи, че в диалози с работодателските организации, те са споделили, че даже сега към 300 хиляди души не доближават на пазара на труда.

" Тогава, когато този капитал не е разполагаем сега, а бизнеса има потребност от него, ние надлежно би трябвало да бъдем сътрудници, тъй че тук осъществяваме политика за трудова миграция на способена работна мощ. Тоест за нас не е значимо България да е дестинация на ниско заплатен труд, България заслужава да бъде локация на способени хора, които да способстват за нашето икономическо развиване “, акцентира общественият министър.

Поводът за визитата на министър Шалапатова в Благоевград е присъединяване в полемика " Отживелица ли е обществената страна “, която се организира в Американския университет. По тематиката тя съобщи:

" Моята настройка е, че колкото студентите ще получат от мен, толкоз и аз ще получа от тях, тъй като всеки водач знае, че е доста по-успешен, когато се среща и поддържа връзка с по-умни хора, а аз имам вяра, че в лицето на младите студенти има доста положителни хрумвания за бъдещото на България. Моята цел е да ги чуя и всички хрумвания да бъдат взети под поради от моя екип в политическия кабинет “.

Министър Шалапатова добави, че обществената страна не е отживялост.

" Особено след Коронавирус пандемията всички си даваме сметка, че най-важното - това е живота, здравето и хармоничните връзки сред нас, хората. Ние живеем в една все по-дигитализираща се среда, общуването става от ден на ден посредством цифровите технологии и забравяме човешкото общество. Затова единственият метод България да бъде още по-красивото място за децата и младежите, това е да я създадем още по-социална, а това става, когато младежите вземат участие в дизайна на политиките, когато гласът на младежите влиза в решенията, които ние ще вземем за тяхното бъдеще, което в действителност е настоящето настояще “, разясни тя.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР